Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Damaskos

Wigipedia ilmoittaa: Damaskos on Syyrian pääkaupunki. Noin vuonna 2500 eaa. perustettua kaupunkia pidetään maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti asutettuna kaupunkina.

Vuonna 2004 kaupungissa oli 1 414 913 asukasta ja sen suurkaupunkialueella asui vuonna 2014 arviolta 2,574 miljoonaa henkilöä. Damaskos on Aleppon jälkeen Syyrian toiseksi suurin kaupunki.

 

Jesaja on saanut profetian, jonka mukaan tämä tähän meidän päiviimme asti 2500 vuotta yhtäjaksoisesti asuttuna pysynyt kaupunki kohtaa rangaistuksensa.

Uutiset toistavat lähetyksissään Syyrian sodan pommituksia ja niissä mainitaan usein myös Damaskos. Tällä vauhdilla, jota sotatilanne etenee Lähi-idässä, ei sinne jää muuta kuin raunioita jäljelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Damaskos poistuu kaupunkien joukosta.

 

Jesajan kirjan luku 17:1 – 11 kertovat Damaskoksen ja myös Efraimin, eli Israelin pohjoisosan asioista.

Jakeesta 12 jakeeseen 14 on tärkeä sanoma kansojen pauhusta, eli kansakuntien sisäisistä sodista sekä kansojen sodista toisia kansoja vastaan. Tämä on tämän hetken sotaa, jota lähinnä Syyrian ja Irakin alueella käydään. Viitteistä voit tarkastella myös sitä asiaa, että käyttääkö Jumala joka tilanteessa toisia kansoja jonkun uppiniskaisen kansan kurittamiseen, vai puuttuuko Hän suoraan asioiden kulkuun.

 

Damaskon ja Efraimin rangaistus

Ennustus Damaskoksesta:

 

Katso, Damaskos poistetaan kaupunkien luvusta, ja siitä tulee rauniokasa.

(viitteet:

Jer. 49:23. Tuho kohtaa Damaskosta

Damaskosta koskeva ennustus: "Hamat ja Arpad joutuvat häpeään, sillä ne kuulevat pahan sanoman. Ne ovat masentuneita, rauhattomia kuin meri, joka ei voi tyyntyä!

Aamos 1:3. Damaskokselle

Näin sanoo HERRA: Damaskoksen kolmen rikoksen, neljänkin rikoksen tähden päätökseni pysyy. Koska he ovat puineet Gileadin rautaisilla puimaäkeillä)

 

2. Autioiksi jäävät Aroerin kaupungit, karjalaumojen haltuun. Ne makailevat siellä kenenkään pelottelematta.

3. Efraimilta häviävät linnoitetut kaupungit, Damaskokselta kuninkuus, Aramista ei jää jäännöstäkään. Niiden käy niin kuin israelilaisten kunnian, sanoo HERRA Sebaot.

(viitteet:

Jes. 7:8. Sillä Aramin pää on Damasko, ja Damaskon pää on Resin. Vielä kuusikymmentäviisi vuotta, ja Efraim on murskattu, eikä se enää ole kansa. Efraimin pää on Samaria,)

 

4. Sinä päivänä Jaakobin kunnia painuu alas ja hänen lihava ruumiinsa laihtuu.

5. Käy niin kuin viljalle, kun leikkaaja korjaa sen, kun hänen käsivartensa leikkaa tähkäpäitä. Käy niin kuin tähkäpäitä poimittaessa Refaimin tasangolla.

(viitteet:

Jes. 24:13. Ihana on vanhurskaan osa

Maan päällä kansojen keskuudessa käy niin kuin öljypuuta karistettaessa, niin kuin jälkikorjuussa viininkorjuun päätyttyä.)

 

6. Sinne jää jälkikorjuuta sen verran kuin öljypuuhun, kun sitä ravistetaan: pari kolme marjaa korkealle latvaan, neljä viisi hedelmällisiin oksiin, sanoo HERRA, Israelin Jumala.

7. Sinä päivänä ihminen luo katseen Luojaansa, ja hänen silmänsä katsovat Israelin Pyhään.

8. Ei hän luo katsettaan alttareihin, omien kättensä tekoihin, eikä katso siihen, mitä hänen sormensa ovat valmistaneet, ei asera-paaluihin eikä suitsutusalttareihin.

9. Sinä päivänä hänen vahvat kaupunkinsa ovat kuin metsien ja kukkuloiden hylätyt asuinpaikat, jotka jätettiin autioiksi israelilaisten tullessa. Maasta tulee autio,

10. sillä sinä unohdit Jumalan, pelastajasi etkä muistanut turvakalliotasi. Sen tähden sinä istutat ihania istutuksia ja kylvät ulkomaisia viiniköynnöksiä.

11. Samana päivänä, jona ne istutat, saat ne kasvamaan suuriksi, samana aamuna saat kylvösi kukoistamaan. Mutta sairauden ja parantumattoman kivun päivänä sato on poissa.

 

12. Kansojen pauhu

Voi paljojen kansojen pauhua - ne pauhaavat niin kuin meri pauhaisi! Voi kansakuntien kohinaa - ne kohisevat niin kuin valtavat vedet kohisisivat!

(viitteet:

2. Kun. 18:13. Sanherib ja Hiskia

Kuningas Hiskian neljäntenätoista hallitusvuotena Sanherib, Assurin kuningas, hyökkäsi kaikkia Juudan linnoitettuja kaupunkeja vastaan ja valloitti ne.

Jes. 36:1. Assurin kuningas hyökkää Juudaan

Kuningas Hiskian neljäntenätoista hallitusvuotena hyökkäsi Sanherib, Assurin kuningas, kaikkien Juudan linnoitettujen kaupunkien kimppuun ja valloitti ne.)

 

13. Kansakunnat kohisevat kuin paljot vedet, mutta hän nuhtelee niitä, ja ne pakenevat kauas. Niitä ajetaan takaa, ne ovat kuin akanat vuorilla tuulen puhaltaessa, kuin ohdakepallo myrskyn kourissa.

(viitteet:

Ps. 65:8. Sinä hiljennät merten pauhinan,

niiden aaltojen pauhinan ja kansojen metelin,

Ps. 93:3. Virrat nostavat, Herra, virrat nostavat äänensä,

virrat nostavat kuohunsa.)

 

14. Katso, illalla on oleva kauhu, aamun tullen niitä ei enää ole. Tämä on riistäjiemme osa, ryöstäjiemme arpa.

(viitteet:

2. Kun. 19:35. Assurin tappio ja Sanheribin kuolema

Sinä yönä HERRAN enkeli lähti liikkeelle ja löi kuoliaaksi Assurin leirissä satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun aamulla varhain noustiin, kaikkialla lojui kuolleita.

Jes. 14:25. Minä murskaan Assurin maassani ja tallaan hänet vuorillani, niin että hänen ikeensä heltiää kansani päältä ja hänen kuormansa kirpoaa heidän hartioiltaan.

Jes. 37:36. Sanheribin tappio ja kuolema

Niin HERRAN enkeli lähti liikkeelle ja löi Assurin leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun varhain aamulla noustiin, huomattiin, että ne kaikki olivat kuolleet.)

 

Sivun alkuun

©2020 Damaskos | IISAIN VESA JEESUS - suntuubi.com