Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Egypti

Jesajan kirja luku 19 käsittelee Egyptin eri vaiheita.

Tärkein sanoma on luvun lopussa, jakeissa 23 – 25. Nämä asiat odottavat toteutumistaan.

 

Egyptin alennustila

1. Ennustus Egyptistä:

Katso, Herra ajaa kiitävällä pilvellä ja tulee Egyptiin. Silloin vapisevat hänen edessään Egyptin epäjumalat, sydän raukeaa Egyptin rinnassa.

(viitteet:

Jer. 46:2. Egyptille: 

Ennustus farao Nekon, Egyptin kuninkaan, sotajoukkoa vastaan, joka oli Eufratvirran rannalla Karkemiissa ja jonka Nebukadnessar, Baabelin kuningas, voitti Juudan kuninkaan Joojakimin, Joosian pojan, neljäntenä vuotena:

Jer. 46:25. HERRA Sebaot, Israelin Jumala, sanoo: Katso, minä rankaisen Aamonia (Egyptin pääjumala Ammon eli Amun), joka on Noossa (Egyptin pääkaupunki Teeba), samoin faraota ja Egyptiä, sen jumalia ja kuninkaita, sekä faraota että niitä, jotka häneen turvaavat.

Hes. 29:2. "Ihmislapsi, suuntaa kasvosi kohti faraota, Egyptin kuningasta, ja profetoi häntä ja koko Egyptiä vastaan.)

 

2. Minä kiihotan Egyptin Egyptiä vastaan, niin että he sotivat keskenään: veli veljeä, ystävä ystävää vastaan, kaupunki kaupunkia, valtakunta valtakuntaa vastaan.

3. Egypti hämmentyy, rohkeus katoaa sen rinnasta, ja minä sekoitan sen suunnitelmat. He kysyvät neuvoa epäjumalilta ja henkien manaajilta, vainaja- ja tietäjähengiltä.

4. Minä luovutan Egyptin tylyn herran käsiin, ja kova kuningas on hallitseva sitä, sanoo Herra, HERRA Sebaot.

5. Vesi katoaa virrasta, joki ehtyy ja kuivuu.

6. Joet levittävät löyhkää, Egyptin kanavat mataloituvat ja ehtyvät, ruoko ja kaisla mustuvat.

7. Kaislikot virran varsilla ja suulla, ja kaikki virran rannan kylvömaat kuivuvat, tuuli lennättää ne pois, eikä niitä enää ole.

8. Kalastajat valittavat ja murehtivat. Kaikki, jotka heittävät onkea virtaan ja laskevat verkkoa veteen, nääntyvät.

9. Häpeään joutuvat pellavakuitujen puhdistajat ja ne, jotka kutovat kankaita hienosta pellavasta.

10. Maan peruspylväät murskataan, ja kaikki palkkalaiset ovat murheellisella mielellä.

11. Mielettömiä ovat kaikki Sooanin päämiehet, viisaimmatkin faraon neuvonantajista antavat järjettömiä neuvoja. Kuinka voitte sanoa faraolle: "Olen viisaitten poika, muinaisajan kuninkaiden jälkeläinen?"

12. Missä siis ovat viisaasi? Ilmoittakoot sinulle - hehän sen tietävät - mitä HERRA Sebaot on Egyptin osaksi määrännyt.

13. Sooanin päämiehet ovat mieltä vailla, Noofin (<Noof> on Memfis, joka oli joinakin aikoina Egyptin pääkaupunki) päämiehiä on petetty. Egyptiä horjuttavat sen sukukuntien päämiehet (Kirj.: ”kulmakivet”).

14. HERRA on vuodattanut sen keskuuteen hämmennyksen hengen. Kaikessa, mitä Egypti tekee, he saattavat sen horjumaan kuin juopunut, joka horjahtaa oksennukseensa.

15. Egyptiltä ei onnistu mikään teko, tekipä sen pää tai häntä, palmunlehvä tai kaislanvarsi.

(viitteet:

Jes. 9:13. Sen vuoksi HERRA katkaisee Israelilta pään ja hännän, palmunlatvan ja kaislanvarret samana päivänä.)

 

16. Sinä päivänä Egypti on oleva naisten kaltainen. Se vapisee ja pelkää Herran Sebaotin kohotettua kättä, kun hän kohottaa kätensä sitä vastaan.

17. Ja Juudan maa on Egyptille kauhuksi. Niin usein kuin Juudan nimi mainitaan, Egypti kauhistuu HERRAN Sebaotin päätöstä, jonka hän on siitä päättänyt.

18. Egypti kääntyy Herran puoleen

Sinä päivänä viisi kaupunkia Egyptin maassa puhuu kanaanin kieltä (Tarkoittaa heprean kieltä.) ja vannoo valansa HERRALLE Sebaotille. Yhtä niistä kutsutaan Iir-Heres (Nimi merkitsee ’Hävityksen kaupunki’.).

(viitteet:

Jes. 45:23. Minä olen vannonut itseni kautta, minun suustani on lähtenyt totuus, peruuttamaton sana: Minun edessäni on kaikkien polvien notkistuttava, minulle pitää jokaisen kielen vannoa valansa.)

 

19. Sinä päivänä HERRAN alttari on keskellä Egyptin maata ja Egyptin rajalla HERRAN muistokivi.

20. Ne ovat merkkinä ja todistuksena HERRASTA Sebaotista Egyptin maassa. Egyptiläiset huutavat HERRAA sortajien vuoksi, ja hän lähettää heille vapauttajan, joka ajaa heidän asiansa ja pelastaa heidät.

21. Näin HERRA tekee itsensä tunnetuksi egyptiläisille. Sinä päivänä egyptiläiset tuntevat HERRAN ja palvelevat häntä teuras- ja ruokauhrein. He tekevät HERRALLE lupauksia ja täyttävät ne.

(viitteet:

Ps 68:32. Mahtavat saapuvat Egyptistä,

Kuus (Tarkoittanee Etiopiaa.) kiiruhtaa ojentamaan käsiään Jumalan puoleen.

Jes. 45:14. Herra on salattu Jumala

Näin sanoo HERRA: Egyptin vaivannäön tulos ja Kuusin (<Kuus>in valtakunnan keskus oli nykyisen Sudanin alueella.) kauppavoitto sekä sebalaiset, kookkaat miehet, tulevat luoksesi, sinun omiksesi. Sinun perässäsi he kulkevat, astuvat kahleissa, sinua he kumartavat, sinua rukoilevat: "Ainoastaan sinun keskuudessasi on Jumala, ei ole toista, ei ole muuta Jumalaa.")

 

22. HERRA lyö egyptiläisiä, lyö, mutta hän myös parantaa. Kun he palaavat HERRAN luo, hän kuulee heidän rukouksensa ja parantaa heidät.

 

23. Egypti, Assur ja Israel siunauksena

Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin. Assurilaiset kulkevat Egyptiin ja egyptiläiset Assuriin. Egypti ja Assur palvelevat yhdessä Herraa.

24. Sinä päivänä Israel on kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauksena keskellä maata.

25. HERRA Sebaot siunaa niitä näin: "Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani."

 

Sivun alkuun

©2020 Egypti | IISAIN VESA JEESUS - suntuubi.com