Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Baabel

Jesajan kirjan luku 21 käsittelee Baabelia sekä Edomia, mutta siellä vilisee myös nykyiseltä nimeltään outoja valtakuntia. Eelam tarkoittaa Irania eli Persiaa. Meedia oli muinainen kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisessä Iranissa maan pohjois-länsi ja lounaisosissa. Meedian alue kattoi kaupungit Teheran, Hamadan, Azarbaijan Esfahanista pohjoiseen, Zanjanin ja Kurdistanin. Meedian valtakunta ulottui laajimmillaan aina Keski-Aasiaan ja Afganistaniin asti.

Duuma on Dumat Al-Jandal ja sijaitsee Arabiassa.

 

Jes. 21: Baabel kukistuu

 

Ennustus meren rannan autiomaasta. 

Niin kuin myrskytuulet kiitävät Etelämaassa, niin tuli autiomaasta: pelottavasta maasta,

2. ankara näky, jossa minulle ilmoitettiin: "Ryöstäjä ryöstää, hävittäjä hävittää. Hyökkää, Eelam! Piiritä, Meedia! Minä teen lopun kaikesta huokailusta."

3. Sen tähden vavistus täyttää lanteeni, tuskat valtaavat minut kuin synnyttäjän tuskat. Olen niin hämmentynyt, etten voi kuulla, niin kauhuissani, etten voi nähdä.

4. Sydämeni on neuvoton, kauhut pelästyttävät minua. Ikävöimäni iltahämärä on muuttunut minulle kauhuksi.

5. Pöytä katetaan, istuintyynyt pannaan paikoilleen, syödään ja juodaan. Nouskaa, ruhtinaat, voidelkaa kilvet.

6. Näin sanoi minulle Herra: "Mene, aseta tähystäjä paikalleen! Hän ilmoittakoon sen, mitä näkee.

7. Kun hän näkee tulevan vaunuja, parivaljakon vetämiä, ratsastajia aasin tai kamelin selässä, kuunnelkoon tarkasti, hyvin tarkasti."

8. Tähystäjä huusi kuin leijona: "Herra, olen seisonut tähystyspaikalla, päivät pitkät, vartiopaikallani olen pysynyt kaiket yöt.

(viitteet:

Hab. 2:1. Jumalan vastaus: Vanhurskas on elävä uskostaan

Minä seison vartiopaikallani, asetun torniin ja tähystän nähdäkseni, mitä hän minulle puhuu, mitä hän vastaa valitukseeni.)

 

9. Ja tuolla ne nyt tulevat, miehet ja parivaljakot." Sitten hän lausui näin: "Kukistunut, kukistunut on Baabel, kaikkien sen jumalien kuvat hän on murskannut maahan."

(viitteet:

Jes. 51:8. Sillä koi syö heidät kuin vaatteen, toukka syö heidät kuin villan, mutta minun vanhurskauteni pysyy ikuisesti, minun pelastukseni polvesta polveen.

Ilm. 14:8. Häntä seurasi toinen enkeli, joka sanoi: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon, joka haureutensa vihan viinillä on juottanut kaikki kansat."

Ilm. 18:2. Hän huusi kovalla äänellä:

"Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon! Siitä on tullut riivaajien asuinpaikka ja kaikkien saastaisten henkien tyyssija (Sanojen ”asuinpaikka” ja ”tyyssija” kreikankielinen vastine <fylakee> tarkoittaa vartiopaikkaa tai vankilaa.), kaikkien saastaisten lintujen ja kaikkien saastaisten ja - vihattavien petojen pesäpaikka.)

 

10. Minun maahan puitu ja puimatantereella poljettu kansani! Mitä olen kuullut HERRALTA Sebaotilta, Israelin Jumalalta, sen minä teille ilmoitan.

 

11. Edomin yö jatkuu

Ennustus Duumasta (<Duuma> tarkoittaa ’hiljaisuus’; ehkä viitataan kuolemanhiljaisuuteen ja samalla Edomiin, koska dom ja duuma muistuttavat toisiaan äänteellisesti.). Minulle huutaa ääni Seiristä: "Vartija, mikä hetki yöstä on? Vartija, mikä hetki yöstä on?"

(viitteet:

1. Moos. 25: 4. Misma, Duuma, Massa,

Jes. 49:7. Israelin ihmeellinen pelastus

Näin sanoo Herra, Israelin lunastaja, Israelin Pyhä, syvästi halveksitulle, kansojen inhoamalle valtiaitten orjalle: Kuninkaat saavat nähdä sen, he nousevat seisomaan, ruhtinaat kumartuvat maahan Herran tähden, joka on uskollinen, Israelin Pyhän tähden, joka on sinut valinnut.)

 

12. Vartija vastaa: "Aamu on tullut, mutta silti on yö. Jos kyselette, niin kyselkää, tulkaa uudelleen!"

 

13. Arabia pakenee sotaa

Ennustus Arabiaa vastaan:

Yöpykää Arabian metsiköissä, te dedanilaisten karavaanit.

(viitteet:

Jer. 49: 28. Tuomio Keedarille ja Haasorille

Ennustus Keedarista ja Haasorin valtakunnista, jotka Nebukadnessar, Baabelin kuningas, kukisti: 

"Näin sanoo HERRA: Nouskaa! Hyökätkää Keedariin ja hävittäkää idän miehet.

29. Heidän telttansa ja laumansa ryöstetään, telttakankaat ja kaikki tavarat, heidän kamelinsa viedään heiltä. Heistä huudetaan: 'Kauhua kaikkialla!'

30. Lähtekää pakoon, paetkaa nopeasti, piiloutukaa syvälle, te Haasorin asukkaat, sanoo Herra. Nebukadnessar, Baabelin kuningas, on pitänyt neuvoa teitä vastaan, hän on tehnyt teitä vastaan suunnitelman.

31. Nouskaa, sanoo HERRA, käykää kansan kimppuun, joka asuu rauhassa ja luottavaisena. Se asuu erillään, eikä sillä ole portteja eikä salpoja.

32. Heidän kamelinsa joutuvat ryöstösaaliiksi, heidän suuret karjalaumansa ryöstetään. Minä hajotan heidät kaikkiin tuuliin, nuo, jotka leikkaavat hiuksensa päälaen ympäriltä. Joka suunnalta minä tuotan heille onnettomuuden, sanoo Herra.

33. Haasorista tulee sakaalien asuinpaikka, ikuisesti autio. Siellä ei asu kukaan, yksikään ihminen ei siellä oleskele."

Hes. 27:15. Myös dedanilaiset kävivät kanssasi kauppaa, ja monien saarten kauppiaat olivat alaisiasi ja toivat maksuna tavaroistasi norsunluuta ja eebenpuuta.

Hes. 27:20. Dedan kävi kauppaa kanssasi satulaloimilla.)

 

14. Teeman maan asukkaat, menkää janoisia vastaan ja viekää heille vettä. Ottakaa pakolaiset vastaan ja tarjotkaa heille leipää.

15. Sillä he ovat miekkoja paossa, he pakenevat paljastettua miekkaa ja jännitettyä jousta, sodan ankaruutta.

16. Näin on Herra minulle sanonut: Vielä vuosi, sellainen kuin palkkalaisen vuosi, niin Keedarin kunnia on kokonaan kadonnut

(viitteet:

1. Moos. 25:13. Nämä ovat Ismaelin poikien nimet heidän syntymäjärjestyksensä mukaan: Nebajot, Ismaelin esikoinen, Keedar, Adbeel, Mibsam,

Jes. 16:14. Mutta nyt HERRA puhuu näin: Ennen kuin kolme vuotta on kulunut loppuun, kolme palkkalaisen vuotta, Mooabin kunnia ja sen suuret, meluavat joukot joutuvat häpeään. Jäännös on oleva vähälukuinen ja merkityksetön.)

 

17. ja Keedarin sankarien jousiluvusta on jäljellä vain vähäinen jäännös. Sillä HERRA, Israelin Jumala, on puhunut.

 

Sivun alkuun

©2020 Baabel | IISAIN VESA JEESUS - suntuubi.com