Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tyyros

Jesajan kirja luku 23 kertoo Tyyroksen hävityksestä ja toipumisesta:

 

Tyyroksen hävitys

 

Ennustus Tyyroksesta:

Valittakaa, te Tarsiin laivat, sillä Tyyros on hävitetty. Ei siellä enää ole taloja eikä satamaa. Kittiläisten maasta (Kittiläisten maaksi kutsuttiin vanhempaan aikaan Kyprosta, mutta kun roomalaiset tulivat tunnetuiksi Lähi-idässä, heitäkin ruvettiin sanomaan kittiläisiksi.) saatiin tämä tieto.

2. Mykistykää, rantamaan asukkaat! Meriä kulkevat Siidonin kauppiaat ovat täyttäneet sinut.

3. Suuria vesiä myöten kulki Siihorin (oli jokin Niilin suiston joenhaaroista tai järvi suistoalueella) siemen, Niilin vilja, sen sato. Siitä tuli kansojen kauppatavaraa.

4. Häpeä, Siidon, meren linnoitus, sillä näin sanoo meri: "En ole kokenut kipuja enkä synnyttänyt, en ole nuorukaisia kasvattanut enkä neitoja saattanut varttumaan."

5. Kun tämä kuullaan Egyptissä, niin siellä vavistaan Tyyroksesta kuuluvien viestien vuoksi.

6. Purjehtikaa Tarsiiseen ja valittakaa, te rantamaan asukkaat.

7. Onko tämä teidän iloinen kaupunkinne, jonka alku on muinaisuudessa, ja jonka jalat ovat kuljettaneet sen asukkaat kauas siirtolaisina asumaan?

8. Kuka on tämän määrännyt Tyyron osaksi, kruunujen jakelijan, jonka kauppiaat olivat ruhtinaita, kauppamiehet kunnioitettuja kaikkialla?

9. HERRA Sebaot on sen päättänyt häväistäkseen kaiken loiston, josta he ylpeilevät, saattaakseen kaikki maan arvohenkilöt halveksituiksi.

10. Tulvi yli maasi, tytär Tarsis, kuin Niili! Patoa ei enää ole.

11. Hän on ojentanut kätensä meren yli, järisyttänyt valtakuntia. HERRA on antanut käskyn Kanaania (Sanalla kanaan on merkitys ’kaupustelija’. Tässä se tarkoittaa foinikialaisten kauppiaskansaa, jonka tärkeimmät kaupungit olivat Siidon ja Tyyros.) vastaan: hävitettäköön sen linnoitukset.

12. Hän sanoo: "Enää et ilakoitse, sinä häväisty neitsyt, tytär Siidon. Nouse, lähde kittiläisten maahan. Sielläkään et saa rauhaa.

13. Katso kaldealaisten maata, kansaa, jota ei enää ole, maata, jonka Assur muutti asuinsijaksi autiomaan eläimille. Assurilaiset pystyttivät piiritystorninsa, he kukistivat sen palatsit, muuttivat sen raunioiksi.

14. Valittakaa, Tarsiin laivat, sillä hävitetty on teidän linnoituksenne."

 

15. Tyyros elpyy

Siihen aikaan Tyyros unohdetaan seitsemäksikymmeneksi vuodeksi, jotka ovat kuin saman kuninkaan aikaa. Seitsemänkymmenen vuoden kuluttua Tyyroksen käy niin kuin sanotaan porton laulussa:

16. "Ota lyyrasi, kierrä kaupunkia, sinä unohdettu portto. Soita kauniisti, laula ahkerasti, että sinut muistettaisiin!"

17. Seitsemänkymmenen vuoden kuluttua HERRA katsoo Tyyroksen puoleen, ja se palaa portonpalkoilleen ja tekee huorin kaikkien maan päällä olevien valtakuntien kanssa.

18. Mutta sen saama voitto ja palkka pyhitetään HERRALLE. Ei sitä koota eikä talleteta; Tyyroksen voitto koituu runsaaksi ravinnoksi ja laadukkaaksi vaatetukseksi niille, jotka asuvat Herran edessä.

 

Sivun alkuun

©2020 Tyyros | IISAIN VESA JEESUS - suntuubi.com